Vakum Pompası Nedir? Ne İşe Yarar? - 01

Vakum Pompası Nedir? Ne İşe Yarar?

Laboratuvar ve endüstriyel alanlarda kullanılan önemli cihazlardan biri de vakum pompası ürünüdür. Vakum pompası aslında birçoğumuzun bildiği fakat hakkında pek bilgi sahibi olmadığı bir cihazdır. Bu yazımızda vakum pompası nedir, ne işe yarar, çalışma prensipleri ve fiyatları konusuna değineceğiz.

Website Slider Bannerlab724 laboratuvarcihazları

Vakum Pompası Nedir?

Vakum pompası, kapalı bir birimden gaz moleküllerini kaldırmaya yarayan bir cihazdır. Vakum, bir gaz basıncının çok daha altında olduğu durumdur. Yani molekül sayısının atmosferde bulunan molekül sayısından daha az olmasıdır. Vakum pompası, pek çok bilimsel ve endüstriyel uygulamalar için basınç sağlar. Çoğu vakum uygulaması, 1 Torr ile 277 Torr arasındaki vakum seviyelerinde çalışmaktadır.

Sıvı halkalı vakum pompaları, sıkıştırma oluşturmak için pompalama odasında hafif yağ kullanmaktadır. Bu vakum pompası yağ sızdırmamaktadır. Sıvı halkalı vakum pompası, laboratuvarlarda en çok tercih edilen vakum pompası olmaktadır. Hava ve su soğutması için tasarlanmıştır. Sıvı halkalı vakum pompası, günümüzdeki vakum pompası ürünleri arasında en sessiz çalışanıdır. Vakum pompası çalışma sıcaklıkları, gaz yüküne göre 165F – 195F arası seçilebilir. Ürünün sıkıştırma odasındaki yağ, bir yağlayıcı olarak kullanılmadığından dolayı yağ değişimine gerek yoktur. Bu sayede vakum pompası çok daha uzun ömürlü olabilmektedir. Sıvı halkalı vakum pompası, 25,9 Torr kadar düşük vakum üretebilir.

Döner kanatlı vakum pompası, 1 Torr kadar düşük vakum üretebilir. Sistemsel donanımları sebebiyle döner kanatlı vakum pompası, yalnızca 75 Torr – 1 Torr arası düşük basınçlı uygulamalar için kullanılmalıdır. Özel durumlarda bu vakum pompası, su ile soğutulabilir ve durumu yönetebilmek için ikincil sis gidericileri uygulanabilir. Diğer durumlarda ise, yoğuşabilir pompa yüklerinin kanat ve silindir hasarına yol açmaması için otomatik temizleme sistemi kullanılabilir. Döner kanatlı vakum pompası, temiz kuru uygulamalarda uygulanmaktadır. Bu vakum pompası, pompalama odasında karbon tozu birikmesi nedeniyle ıslak uygulamalarda kullanılmamalıdır.

Vakum Pompası Ne İşe Yarar ?

Vakum pompaları laboratuvar rutinlerinde birçok uygulama için kullanılmaktadır. Vakum pompası ne işe yarar sorusuna başlıca;

  • Sıvı numunelerin aspirasyonu ya da filitrasyonu için emiş sağlar.
  • Etüv, rotary evaporatör (döner buharlaştırıcı) cihazlarında olduğu gibi buhar basıncını düşürerek solvent basıncı kontrol etmek için kullanılır.
  • Örnekleri gizleyebilecek ya da kontamine edebilecek hava moleküllerini değerlendirerek cihaz algılama hassasiyetini arttırır.
  • Atmosferden gaz örnekleri toplamak için kullanılır.
  • Potansiyel olarak tehlikeli numune materyallerinin kaçmasını önlemek için vakum (negatif basınç) sağlar.

gibi örnekler verebiliriz.

Sağladığı bu faydalarla son derece efektif bir cihaz olduğu rahatlıkla söylenebilen vakum pompası, kapalı bir ortam içerisindeki gaz moleküllerini vakumlamaktadır. Vakum, moleküllerden daha küçük yapıdadır. Yani daha açık olmak gerekirse havadaki molekül sayısından daha fazla olması anlamına gelmektedir.

İlginizi çekebilir: Etüv Nedir ve Ne İşe Yarar?

Vakum Pompası Çalışma Prensipleri?

Vakum pompası, yukarıda bahsettiğimiz vakum uygulamalarını yapmak için iki temel çalışma prensibi vardır. Bu iki prensib;

  1. Gaz Transferi
  2. Gaz Tutma

olarak karşımıza çıkar.

Gaz Transferi:

Gaz transferi ile çalışan vakum pompası, gaz moleküllerinin pompa içerisinde hareketlenmesini sağlayarak vakum oluşturur. Bu vakum pompası ürünleri, sürekli olarak kullanılabilmektedir.

Gaz Tutma:

Gaz tutma ile çalışan vakum pompası, gaz transferinden farklı, gaz moleküllerini fiziksel olarak ve donmuş bir halde tutarak vakum oluşturmaktadır. Bu vakum pompası belirli periyodik zamanlar aralığıyla yenilenmelidir. Çünkü uygulama yaptıkça doygun hale gelirler.

Vakum Pompası Nerelerde Kullanılır?

Vakum pompası birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan başlıcaları;

  • İlaç,
  • Gıda,
  • Taşıma Sistemleri,
  • Laboratuvar,
  • Endüstri

gibi alanlardır. Biraz karmaşık bir kullanım yapısına sahiptir. Dolayısıyla nasıl kullanıldığını ve aksi durumlarda neler yapılabileceğini daha detaylı olarak öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için, vakum pompası hakkında internet üzerinden derin bir araştırma yapabilir ya da bizimle direkt olarak iletişime geçebilirsiniz.

Pek çok farklı sektörde kullanılan vakum pompası, oldukça efektif bir cihazdır. Bu sebeple laboratuvar ortamı bulunan her sektörde bulunduğu rahatlıkla söylenebilir.

Vakum Pompası Fiyatları

Bir vakum pompası, her cihazda olduğu gibi model ve özellikleri farklı olduğu için fiyat konusunda değişkenlik gösterecektir. Satın alınması gereken vakum pompası, fiyatlar konusunda titiz bir şekilde araştırılmalı ve ona göre bir aksiyon adımı alınmalıdır. Aşağıdaki tabloda web sitemizde bulunan başlıca vakum pompası fiyatları tablosu oluşturduk. Bu sayede sizler de vakum pompası fiyatları, vakum pompası nedir ve detaylı özellikleri hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz.

 

CİHAZLAR FİYATLAR
Vacuubrand MZ 2C NT PTFE Diyaframlı Vakum Pompası Sorunuz
Vacuubrand PC 3001 Vario Pro Digital Diyaframlı Vakum Pompası Sorunuz

Bu yazımızda vakum pompası nedir, ne işe yarar, çalışma prensipleri nelerdir ve fiyatları konularına değindik. Umarız sizler için yararlı ve açıklayıcı bir içerik olmuştur. Laboratuvar cihazları hakkında daha çok bilgiye ulaşmak için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir