UV Lamba Fiyatları Nelerdir? - 01

UV Lamba Fiyatları Nelerdir?

UV lambalarını aslında hepimiz gördük ve biliyoruz. Bankalardan laboratuvarlara kadar birçok kullanım alanına sahiptir. Bu yazımızda UV lamba konusuna biraz daha detaylı değinip, UV lamba nedir, fiyatları, özellikleri, kullanım alanları nelerdir gibi başlıklar altında inceleyeceğiz.

UV Lamba Nedir ?

UV lamba, ultraviyole dalga boyundaki ışık yaymak için tasarlanmış bir lambadır. UV lamba, kuvars bir gövde kullanılarak oluşturulur ve az miktarda cıva içermektedir.

UV lamba, birçok dalga boyutu üretmektedir. Bunlardan en bilinen 3 tanesi için;

  • UV-A
  • UV-B
  • UV-C

örneklerini verebiliriz. Çoğumuzun en çok bildiği ya da adını duyduğu  UVC dalga boyudur. UV radyasyonu laboratuvarlarda kullanılabilir. Çünkü bu radyasyon genel olarak havada bulunan ya da yüzeyde bulunan mikroorganizmaları azaltmak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda, biyoloji laboratuvarlarında mutlaka bulunan biyogüvenlik kabinlerinde de UV lamba kullanılmaktadır. UV lamba, aydınlatmalar için kullanılan florasan lambalarla benzerlik göstermektedir. Fakat UV lamba, arkta oluşan UV radyasyonunu geçirmektedir. Ek olarak, germisidal lambaların (UVC) kullanım süreleri 1000-9000 saat arasında değişmektedir.

İlginizi çekebilir: Biyogüvenlik Kabini Çeşitleri Nelerdir ?

UV Lamba Özellikleri Nelerdir?

UV lamba, çeşitli malzemeleri veya yüzeyleri incelemek için kullanılabilir. İncelenen malzemeler UV ışığına maruz kaldığında çıplak gözle göremediğimiz şeyleri görebilirsiniz. UV lamba, detaylı bir araştırma yapılırken oldukça yarar sağlayan bir cihaz haline gelmiştir. UV lambalara çıplak elle dokunulmamalıdır. Gerektiği durumlarda alkollü bez ile elinizi iyi silmelisiniz. UV lamba, yanlış kullanıldığı halde kullanım süresi oldukça kısalmaktadır. Örneğin kısa aralıkla açıp kapatmak UV lamba ömrünü kısaltır. Dolayısıyla sürekli açıp kapatmaktansa, kısık vaziyette kullanmadığınız takdirde düşük seviyelerde yanık durumda kalması daha iyi bir yol olmaktadır. UV lambasından yansıyan ışınlar tozsuz hava ve temiz su içerisinden kolaylıkla geçebilmektedir. Fakat cam, kir, yağ tabakası, süt, plastik gibi maddelerde etkili olamazlar. Bu noktada, UV ışınları organizmalara direkt olarak yansıtılmalıdır.

UV Lamba Nerelerde Kullanılır ?

  • İlaç,
  • Biyolojik çalışmalar,
  • Kimyasal çalışmalar,
  • Kimlik,
  • Gıda,
  • Adli,
  • Kozmetik,
  • Biyoteknoloji

gibi alanlarda kullanılmaktadır. Fakat bu konuyu laboratuvar alanında, mikrobiyal kontrol amaçlı kullanım alanlarıyla ele alırsak 3 şekilde görebiliriz.

  1. Hava ve Yüzey Dezenfeksiyonu
  2. Alet Dezenfeksiyonu
  3. Su Dezenfeksiyonu

1) Hava ve Yüzey Dezenfeksiyonu:

UV lamba, hava ve yüzey dezenfeksiyonu için başlıca;

  • Ameliyathane,
  • laboratuvar,
  • Biyogüvenlik kabinleri,
  • Hastane odaları

gibi yerlerde mikroorganizmaların sayısını azaltmak için kullanılmaktadır. UV lamba, hava dezenfektesi yapılması istenilen yerde, mekanın tavanına ya da yerden 210 cm yukarıya monte edilmektedir. Kullanımı sırasında odada bulunan, işlem için uygun elbise, gözlük gibi ekipmanları olmayan kişiler dışarıya çıkartılmalıdır. UV ışınları radyasyon yaydığı için savunmasız kişiler için büyük problemlere yol açabilmektedir.

2) Alet Dezenfeksiyonu:

UVGI daha çok ısıya veya neme dayanıksız olan aletler üzerinde kullanılmalıdır. Çünkü UV ışını, direkt olarak ulaşamadığı yerdeki mikroorganizmaları yok edemez.

3) Su Dezenfeksiyonu:

Günümüzde su arıtma tesislerinde UV lamba oldukça kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu işlemler için UV üniteleri geliştirilmiştir. Kurulan sistem sayesinde su, sterilize edilebilmektedir. Böylece suya herhangi bir kimyasal vb. madde karışmadan içme suyu elde edilebilmektedir.

Sahip olduğu birçok özellik ve farklı modeller ile pek farklı sektörde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

UV Lamba Fiyatları Nelerdir ?

UV lamba fiyatları, marka modele göre değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda UV kullanılan kimi cihazlarda lambanın birlikte verilmesi de UV lamba fiyatlarını etkilemektedir. Siz de UV lamba fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilir ya da cihazlar bölümünden kolayca ulaşabilirsiniz.

Lab 724 ekibi olarak bu yazımızda sizlere için  “UV Lamba fiyatları nelerdir?” sorusuna elimizden geldiğince yanıt bulmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Laboratuvar cihazları hakkında daha detaylı ve daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir