Laboratuvar Tezgah Sistemi Nedir? - 01

Laboratuvar Tezgah Sistemi Nedir?

Laboratuvar tezgah sistemleri, deneylerin, araştırmaların ve daha birçok işlemin yapılabilmesi için zemin hazırlar. Hepimizin bildiği üzere çoğu laboratuvar çalışması, bu tezgah sistemlerinin üzerinde olur. Dolayısıyla laboratuvar tezgah sistemleri bu deneylerin gerçekleşebilmesi için çeşitli özelliklere sahiptir. Bu yazımızda ise laboratuvar tezgah sistemleri konusunu tamamen ele alarak detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Keyifli okumalar !

Laboratuvar Tezgah Sistemi Nedir?

Laboratuvar tezgah sistemi, laboratuvar ortamlarında test, deney gibi kimyasal uygulamaları gerçekleştirmek için güvenli bir ortam hazırlamak amacıyla kullanılan sistemdir.

Bir laboratuvar ortamında, tezgah sistemi olmazsa olmaz diyebileceğimiz nesnelerden biridir. Tezgahların altında bulunan bölümler, depolama amaçlı kullanılabileceği gibi oturmak için de kullanılabilmektedir. Tezgah sistemi, dirençli kimyasallara, çizilme ve kesilmelere oldukça dayanıklı olduğu için laboratuvar çalışmalarının güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Tezgah sistemi, bazı yüzeylerde tezgah kenarlarında çıkıntılar bulundurarak sıvıların yere akmasını engellemektedir. Bunun yanında kolayca temizlenebilir özellikleri sayesinde, tezgah sistemi kolaylıkla steril hale getirilebilir. Ayrıca birçok çeşidi bulunur ve her bir tezgah sistemi tipi farklı özelliklere sahiptir. Gelin bu tezgah sistemi hangi çeşitlere ve özelliklere sahip olduğunu inceleyelim.

Laboratuvar Tezgah Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Tezgah sisteminin birçok çeşide sahip olduğunu söylemiştik. Her tezgah sistemi tipi farklı donanımlara sahip olmakla birlikte temelde laboratuvar uygulamalarının güvenli ve steril olmasını sağlamaktadır. Tezgah sisteminin üzerinde kimyasal uygulamaları yapılmasının yanı sıra deney araçları, laboratuvar cihazları gibi araçları kullanmak için sadece tezgah görevini de görmektedir.

Tezgah sistemi;

  • A Frame Sistem
  • Bazalı Sistem
  • C Frame Sistem
  • Mobil Dolaplı Sistem
  • Sac Ayak Sistem

olmak üzere 5 tezgah tipi olarak laboratuvarlarda kullanılırken;

  • Anti Asit Kompak Yüzey
  • Endüstriyel Seramik Yüzey
  • Corian Tezgah Yüzeyi

gibi yüzeyler de tezgah sistemini daha donanımlı hale getirmek için kullanılan yüzeylerdir.

Laboratuvar Tezgah Sistemi Özellikleri Nelerdir?

A Frame Tezgah Sistemi:

A Frame tezgah sistemi, 30x50x2 mm kutu profillerinden oluşmaktadır. Bu tezgah sistemi tipi için kullanılacak olan dolaplar bu profillerin üzerine monte edilerek yük ağırlığının tüm sisteme dağılmasını sağlamaktadır. A Frame tezgah sistemi epoxy ile kaplandığından dolayı dirençli kimyasallara ve olası çizilmelere karşı maksimum oranda dayanıklılık sağlamaktadır. Aynı zamanda uzun ömürlü olup, temizlenmesi oldukça kolay olan bu tezgah sistemi tipi laboratuvarlarda en çok tercih edilen tezgah sistemlerinden biri olmaktadır. Ayrıca A Frame tezgah sistemi altında bulunan ayarlanabilir pingo sayesinde zemindeki herhangi bir bozukluktan etkilenme oranını minimum seviyeye indirmektedir.

Bazalı Tezgah Sistemi:

Servis kolonları sayesinde fonksiyonel çalışma ortamı yaratan bazalı tezgah sistemi, diğer tezgah sistemlerine göre profil taşıyıcısı bulunmayan bir sisteme sahiptir. Bu tezgah sistemi tipi, diğer ürünlerde profil taşıyıcılarının yaptığı görevi dolaplar yardımıyla üstlenmektedir. Diğer tezgah sistemlerinin alt kısmında bulunan ve yerleştirme için kullanılabilen boşluk, bazalı tezgah sistemi ürününde bulunmamaktadır. Diğer tezgah sistemi ürünlerine göre bu sistem, hijyen ve dayanıklılık açısından geride kalmamakla birlikte aşınmalara ve kimyasallara karşı yüksek oranda direnç gösterebilen bir tezgah sistemi tipi olmaktadır. Tezgahın altı, dolaplarda kullanılan aynı kalitedeki malzeme ile kapatılarak tezgah altının kirlenmesini de önlemektedir.

C Frame Tezgah Sistemi:

Tezgah sistemi ürünlerinin arasından en çok tercih edilen bir diğer ürün C Frame tezgah sistemi olmaktadır. Modüler bir sisteme sahip olması ve gerektiği takdirde birbirinden kolaylıkla ayrılabilmesi özelliğiyle oldukça fonksiyonel bir tezgah sistemi tipi olmaktadır. 40x60x2 mm kutu profillerinden oluşan bu tezgah sistemi, çelik konstrüksiyon yapıdadır. Bu tezgah sistemi tipi, arkasında arkasında bulundurduğu 15 cm boyutundaki boşluğa gerekli tesisatların bağlanabilmesi özelliği de taşımaktadır. Tıpkı A Frame tezgah sistemi ürününde olduğu gibi ayarlanabilir pingo sayesinde zemin bozukluklarından etkilenme oranı minimum seviyeye inmektedir. Diğer tezgah sistemi ürünlerinde olduğu gibi bu tezgah sistemi tipi de hijyen ve dayanıklılık konusunda A kalite özelliği taşımaktadır. Yerden 18 cm yüksek olması sayesinde tezgah altı kolayca temizlenebilmektedir ve yüzey alanına yapılan epoxy kaplama sayesinde kimyasallara ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı bir hal almaktadır.

Mobil Dolaplı Tezgah Sistemi:

Mobil dolaplı tezgah sistemi, C Frame ve A Frame tezgah üzerine kullanılan bir tezgah sistemi tipidir. Bu tezgah sistemi, C-Tip ayak dışında konstrüksiyon yapıdadır ve tezgah alt dolapları ayrıca tasarlanmıştır. Dolaplar, tezgah arkasına bağlanılmaya gerek olmadan, tekerlek sistemiyle taşıtılmaktadır. Mobil dolaplı tezgah sisteminin avantajlarından biri de tezgah altında kullanılabileceği gibi istenildiği takdirde tezgah dışına çıkartılarak da kullanılabilmektedir.

Sac Ayak Tezgah Sistemi:

Sac ayak tezgah sistemi, diğer tezgah ürünlerinin aksine daha farklı bir tasarıma sahiptir. Bu tezgah sistemi tipi, diğerlerinden farklı olarak kutu profil kullanılan tezgahlardan değildir. Bunun yerine, 2 mm boyutundaki galvaniz sac bükülerek profili haline getirilmektedir. Dolaplar, sac ayak sistemine üst taraftan asılmaktadır. Diğer tezgah sistemi ürünlerinde olduğu gibi sac ayak tezgah sisteminde de ayarlanabilir pingo bulunmaktadır. Aynı zamanda uzun ömürlü bir tezgah sistemi tipi olmasıyla bilinen bu üründe, kimyasal ve fiziki hasarlara da dayanıklı bir yapı mevcuttur.

Laboratuvar Tezgah Sistemi Nerelerde Kullanılır?

  • Kimya
  • Mikrobiyoloji
  • Fizik
  • Endüstri
  • Eğitim
  • Kozmetik

gibi birçok laboratuvar alanında tercih edilmektedir. Laboratuvar tezgah sistemi üzerinde yapılan bir çok test, araştırma çalışmaları gibi uygulamalar insan sağlığına oldukça katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla tezgah sistemi seçilirken hangi tezgah sistemi tipinin uygulamanız için yararlı olacağını belirlemelisiniz. Sorularınız için bizimle de kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.

Laboratuvar Tezgah Sistemi Kullanımı

Yukarıda bahsettiğimiz çeşitlerin yanı sıra bir de o çeşitleri nasıl kullanacağınız da önemlidir. Tezgah sistemi kullanma şekli de orta ve kenar olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki tezgahın orta ya da kenar tezgah olması arasındaki fark nelerdir? Gelin kenar tezgah ve orta tezgah yapısına bir göz atalım.

Kenar Tezgah:

Kenar tezgahlar, laboratuvar alanında kullanılan duvara dayalı olduğu için tek taraflı kullanılabilen bir tezgah sistemi ürünüdür. Tek taraflı kullanım seçeneğine rağmen oldukça fonksiyonlu olmasıyla dikkat çekmektedir. Tasarımında;

  • Gaz vanaları
  • Yıkama üniteleri
  • Raf sistemleri
  • Elektrik sistemleri

gibi yapılar bulundurmaktadır. Aynı zamanda asma dolap alternatifi ile dolap kullanım alanını arttırmaktadır.

Orta Tezgah:

Orta tezgah, kenar tezgahın aksine çift taraflı ve daha büyük çalışma alanı sunmaktadır. Tezgah sistemi ürününde çalışma alan genişliği önemli olduğu için, elverişli kullanım açısından orta tezgah daha çok tercih edilmektedir. Tasarımında kenar tezgah ile aynı fonksiyonları bulunduran orta tezgahta, yıka ünitesi dahilinde standart olarak göz duşu, laboratuvar tipi musluk ve kurutma askılığı mevcuttur.

Bu yazımızda tezgah sistemi, tezgah sistemi tipi, tezgah sistemi kullanım alanları gibi çeşitli konulara detaylı bir şekilde değindik. Umarız sizlere vermiş olduğumuz bilgiler fayda sağlamıştır. Daha fazlası için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Takipte kalmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir: Etüv Nedir ve Ne İşe Yarar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir