Laboratuvarlarda birçok kimyasal işlem gerçekleştirilmektedir. Haliyle rahat çalışma alanı sunmasının yanında güvenli bir alan oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle farklı çeşitlerde farklı ihtiyaçları karşılayan ya da bir arada sunan tezgah sistemi tipi bulunmaktadır. Tezgah sistemi nedir konusunda bilgilenmek için Laboratuvar Tezgah Sistemleri Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz. Tezgahlar laboratuvar içerisindeki yaşamı kolaylaştırırken aynı zamanda kimyasallara karşı dayanıklı olmalıdır.
Laboratuvar Tezgah Sistemi Çeşitleri
Laboratuvarlarda kullanılan altı farklı tezgah sistemi tipi vardır.
- Kenar Tezgah
- Orta Tezgah
- A (Frame) Sistem
- C (Frame) Sistem
- Bazalı Sistem
- Saç Ayak Sistem
Kenar Tezgah
Kenar tezgahlar sıklıkla tercih edilen tezgah sistemi tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tercih edilmesinin sebebi; laboratuvar cihazlarının kolay yerleştirilebilmesinin yanında kullanışlı yapıları sayesinde laboratuvarınıza uyum sağlayabilmektedir. Ek depolama alanlarına ihtiyacınız olması halinde yapısı yeni dolapların eklenmesine imkan tanımaktadır.
Orta Tezgah
Orta tezgahların en önemli özelliği iki taraflı da kullanıma uygun olmasıdır. Böylece çalışma alanlarını işlevsel hale getirmektedir.
A (Frame) Sistem
A (Frame) Sistem ayrı parçaların monte edilmesi ile bir araya getirilen ve bu sayede ağırlık noktasının eşit dağıldığı laboratuvar tezgah sistemi olarak ortaya çıkarılmıştır. Tezgahın üretim malzemesi deformasyona karşı dayanıklı aynı zamanda kolay temizlenebilir bir formdadır. Böylece yıllarca kullanıma uygun bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Tezgah ayakları koyulduğu zeminin olası bozukluklarına uyumlu olarak ayarlanabilir bir sisteme sahiptir. Ayrıca gerekli cihazların kurulması için uygun alanlarına sahiptir.
C (Frame) Sistem
Laboratuvarlarda sıklıkla tercih edilen bir diğer tezgah sistemi C Sistemdir. Laboratuvarınızda gerçekleştireceğiniz birçok işlemde size kullanım kolaylığı sağlarken aynı zamanda güvenli bir ortam sunar. Fonksiyonel yapısı ile birçok ihtiyacınızı karşılayabilen C Sistem Tezgahlar depolama alanlarının var olması ile birlikte laboratuvar çalışanlarının oturabileceği forma sahip yapıları da mevcuttur. Basit bir şekilde parçalarına ayrılabiliyor olması bir diğer tercih sebebidir. A sistem tezgahlarda olduğu ağırlığın tüm mekanizmaya dağılması sağlanarak belli bir alana yük bindirilmesi engellenmektedir. Zemindeki birtakım bozukluklardan etkilenmemesi için özellikle ayak sistemine sahiptir. Bu sistemde çalışma yüzeyi değiştirilebilmektedir. Sizin için en uygun çalışma ortamı oluşturacak malzemeler seçebilirsiniz. Yazımızın devamında yüzey malzeme türlerini de aktaracağız.
Bazalı Sistem
Bazalı Sistem tümü ile dolaplardan oluşan hatta tüm taşıma görevini üstlenenin dolaplar olduğu bir tezgah sistemidir. Bu tezgah sistemi sıklıkla hastanelerde tercih edilmektedir. Ayarlanabilir ayak sistemine sahip olmamak ile birlikte tezgahın alt kısmı kirlenmeleri önlemek amacı ile kapatılmıştır.
Saç Ayak Sistem
Diğer laboratuvar tezgah sistemi çeşitlerine göre kedine özgü bir tezgah sistemi tipi diyebiliriz. Kullanım ömrü yıllarca kalacak şekilde uzundur. Zemin bozukluklarının oluşturduğu dengesizliği en aza indirgeyen ayak yapısı oldukça önemli bir özelliğidir. Kir tutmama özelliği sayesinde temizlenmesi kolay olmaktadır.
Tezgah Yüzey Çeşitleri
Anti Asit Kompak
Laboratuvarlarda en çok tercih edilen çalışma yüzeylerinden biridir. Anti Asit Kompak çalışma yüzeyinin tercih edilme sebebi uzun saatler kimyasal maddelere ve yüksek sıcaklıklara dayanabilmesidir. Ayrıca su geçirmez bir yapıya sahip olmak ile birlikte ağır yükleri de taşıyabilmektedir. Tabi ki en önemlisi kolay temizlenebilen bir çalışma yüzeyi bir diğer avantajıdır. Tüm bu özellikleri sayesinde size tüm işlemlerinizde destekleyici olmaktadır.
Endüstriyel Seramik
Kimyasal maddelere karşı ve hasarlara karşı yüksek dayanıklığa sahip bir çalışma yüzeyi olmasının yanında görüntü açısından da beğenilmektedir. Endüstriyel Seramik tezgah yüzeylerinin önemli özelliklerinden biri de kolay temizlenebiliyor olmasıdır. Tercih sebebi özelliklerinden bir diğeri ise tezgah kenarlarının belirli bir yüksekliğe sahip olması ile herhangi bir kimyasalın taşma, akma gibi riski ortadan kaldırmaktadır. Çizilme ve deformasyonlara dayanıklı olduğundan kimyasalların temizlenmesi de kolaydır.
Sinterflex Seramik
İstenilen ölçülere göre kesilebilmesi mümkün olan bir çalışma yüzeyidir. Sinterflex Seramik tezgah yüzeyi anti bakteriyel özelliğe sahip ve ısıya dayanıklıdır. Kir tutmayan bir yüzeye sahip olması önemli bir detayıdır. Bu yüzden laboratuvar tezgahlarında tercih edilen bir kaplamadır. Ayrıca yüzey üzerindeki koruyucu yapı, kimyasallara karşı daha dayanıklı hale getirmektedir. Geleneksel seramik üretim süreçleri ile karşılaştırma yapılırsa, Sinterflex seramik üretiminde gaz ve toz emisyonu olarak 20 kat; CO2 emisyonu olarak ise 1000 kat daha azdır. Bunun yanında ısı iletkenliği kat sayısı w/mk 1.2 iken, nem genleşmesi %0 olmaktadır. Dolayısıyla sinterflex seramik kaplama da laboratuvar tezgahları için, en az diğer kaplamalar kadar önemli olmaktadır.
Size bu yazımızda Laboratuvar Tezgah Sistemi Çeşitleri Nelerdir? hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Aynı zamanda en çok tercih edilen cihazlar hakkında da sizleri bilgilendirmek istedik. Sizlere faydalı içerikler sunmak için çalışıyoruz. Daha fazlası için bize takip etmeye devam edin!