Hermle Santrifüj Nedir ve Nerelerde Kullanılır? - 01

Hermle Santrifüj Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Hermle Santrifüj cihazı, genellikle tıbbi alanlarda kullanılan bir laboratuvar cihazıdır. Sıvı yada katı maddelerin parçacıklarına ayırma işlemi için kullanılmaktadır. Hemen hemen her laboratuvarda görülebilen Hermle Santrifüj cihazı, elektrikli motor donanımıyla faaliyet vermektedir.

Merkezkaç kuvveti ile Hermle santrifüj cihazı, yer çekimi ivmesinden faydalanarak, bu ivmeden daha fazla bir kuvvet ve döndürme hızı ile işlem yapılan maddenin parçalarına ayrılması için kullanılmaktadır. Santrifüj cihazlarının motor gücü, kullanıldıkları sektörler ve üzerinde çalıştıkları maddelere göre değişiklik gösterebilir.

Hermle santrifüj cihazı, farklı yoğunluklara sahip katı ve sıvı haldeki maddelerin, parçacıklarının yoğunluğuna göre farklı kapasitelerde çalışabilir. Bu farklılıklara göre devir sayısı dakikada 15 bini bulabilir. Üst düzey bir hıza sahip olan döndür işlemi, insan vücudundaki bir işlemde bakterileri, izotopları, hücreleri ve akyuvarları birbirinden ayırabilir.

Hermle santrifüj cihazı ile yapılan ayırma işlemi, daha büyük yoğunlukta ve ağırlıktaki maddelere göre daha fazla kuvvet içeren devir hızı ile yapılabilir.

Hermle santrifüj cihazı fiyatlarını ve modellerini incelemek için buraya tıklayınız.

Hermle Santrifüj Cihazı Nasıl Çalışır?

Hermle santrifüj cihazı, üzerinde çalışan maddelerin sahip olduğu karışım ve bileşikleri çökelme prensibi kullanılarak birbirinden ayırır. Karışımlardaki ağır maddeleri, merkezkaç kuvveti kullanılarak tüpün alt kısmına çökeltir. Daha hafif maddeler ise aynı prensibe bağlı olarak tüpün üst kısmında yerini alır.

Santrifüj cihazının tasarımı doğrultusunda, içerisinde karışımların konulabileceği hazneler mevcuttur. Hermle santrifüj cihazında kullanılmak üzere tasarlanan özel tüpler bu hazneye yerleştirilir. Cihazın dakika başına yapacağı devir hızının belirlenmesi içerisindeki maddeye bağlıdır. Devir hızının belirlenmesinin ardından Hermle santrifüj cihazı ile ayrıştırma işlemi başlar.

Dik konumdaki santrifüj tüpleri, faaliyete geçen santrifüj cihazı elektrikli motoru ile yatay konuma geçer. Devirler esnasında bu tüplerin sahip olduğu sabit eğim ve açılar korunur. Eksene dik bir şekilde uygulanan kuvvet elektrik motoru yardımıyla çalışır.

Tüplerde bulunan maddeler, sahip olduğu yoğunluğa ve ağırlığa bağlı olan bir sürenin ardından tüp içerisinde yukarıya çıkar ya da aşağı çökerler.

Santrifüj cihazı kullanırken düz bir zemin üzerinde bulunması gereken bir cihazdır. Bunun yanı sıra cihazın içerisindeki hazneye tüpler yerleştirilirken, tüplerin dengede olması da oldukça önemli bir detaydır. Düz ve sağlam olmayan zeminlerle birlikte dengesiz tüpler de santrifüj cihazı için titremeye sebep olabilir. Bu gibi durumlar çalışan kişiler için tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Bu sebeple santrifüj cihazı ile çalışan kimseler, koruyucu gözlük, eldiven ve maske gibi ekipmanlar kullanıp güvenliği elden bırakmamalıdır.

En basit şekilde Hermle santrifüj cihazı çalışma şekli aşağıdaki adımlar şeklindedir.

  • Ayrıştırılmak istenen madde, Hermle santrifüj tüplerine yerleştirilir. Bu tüpler Hermle santrifüj cihazı için özel tasarlanmıştır.
  • İçerisinde ayrıştırılacak maddeler olan tüpler, Hermle santrifüj cihazının içerisindeki hazneye yerleştirilir.
  • Son olarak, Hermle santrifüj cihazının dakika başına devir hızı belirlenir ve ardından ayrıştırma işlemi başlatılır.

Santrifüj Cihazı Türleri Nelerdir?

Santrifüj cihazı türleri kullanıldıkları alanlara göre gerek tasarım gerek işlev olarak değişiklik göstermektedir. Bu değişimler genel olarak devir hızı ve motordaki farklılık olarak gözlemlenir.

Yaygın olarak kullanılan santrifüj cihazı türleri şunlardır:

1. Masaüstü santrifüj cihazları

Nerdeyse tüm laboratuvar ortamlarında oldukça popüler bir şekilde kullanılan son derece pratik bir cihaz olan masaüstü santrifüj cihazları, sıvı haldeki maddeleri yoğunluğuna göre ayırma ve konsantre hale getirme işleminde kullanılır. Genellikle biyolojik çalışmalarda kullanılan masaüstü santrifüj cihazı, doku incelemede, protein çalışmlarında, DNA ve RNA incelemelerinde kullanılmaktadır.

Masaüstü santrifüj cihazı kullanmanın en büyük avantajı, alandan kazanmaktır.

2. Yüksek hızlı santrifüj cihazları

Yüksek devir gücüne sahip bu cihaz, ısı kontrollü olarak çalışmaktadır. Tıbbi amaçla yapılan araştırmalarda ısı ve hızın kontrolünün son derece hayati olmasından dolayı tıbbi laboratuvar ortamlarında sıklıkla görülebilir. Yüksek hızlı santrifüj cihazlarının tasarımında sabit açılı, dikey ve açılabilir rotorlar yer almaktadır.

3. Düşük hızlı santrifüj cihazları

Yüksek ağırlık ve yoğunluğa sahip maddeleri ayrıştırmak ve önemlisi çökeltmek için kullanılan düşük hızlı santrifüj cihazı, dakikada en fazla 5 bin devir hızına çıkabilmektedir. Oda sıcaklığında kullanılabilen bu santrifüj cihazı, sabit açılı rotorlar ile tasarlanmıştır.

4. Endüstriyel santrifüj cihazları

Endüstriyel amaçlarla kullanılan bu santrifüj cihazı, genellikle katı ile sıvıyı birbirinden ayrıştırma işleminde kullanılır. Örnek olarak bir meyve suyu fabrikasını ele alabiliriz. Meyve sularını kutulamadan önce meyve tortusundan ayrıştırmak için, santrifüj cihazı kullanılmaktadır.

5. Mikrosantrifüj Cihazı

Mikrosantrifüj cihazı, klinik amaçlarla kullanılmak amacıyla, sıklıkla laboratuvar ortamlarında yer bulan bir cihazdır. DNA, kan, protein ve bunlar gibi çeşitli maddeleri ayrıştırmak için kullanılır. Masaüstü santrifüj cihazına kıyasla daha küçük olan bu cihaz, tezgah üstünde kullanılabilir.

Hermle Santrifüj Cihazı Fiyatları

Hermle santrifüj cihazı fiyatları, modellerine ve işlevlerine göre farklılık göstermektedir. Başlıca Hermle santrifüj cihazları modelleri aşağıdaki gibidir. Ayrıca lavoratuvar çalışmaları için satın almak istediğiniz santrifüj cihazını iyice araştırdığınızdan emin olmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Laboratuvar gibi önemli bir alanda en ufak hatalar bile büyük sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla cihaz satın alırken nasıl kullanıldığını da kesin bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Bu noktada dilerseniz bizimle de direkt olarak iletişime geçerek, cihazlar hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hermle Z206A Masaüstü Santrifüj fiyatı ve özellikleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayın

Hermle Z207A Santrifüj fiyatı ve özellikleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

Hermle Z326 & Z326K Soğutmalı Santrifüj fiyatı ve özellikleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.

Lab724 ekibi olarak bu yazımızda, ”Hermle santrifüj nedir ve nerelerde kullanılır?” sorusuna elimizden geldiğince yanıt vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazlası için, takipte kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir